Eerste Kamer akkoord met de introductie van een gedeeltelijk openbare jaarverantwoording voor micro-zorgaanbieders

Op dinsdag 24 september is de Verzamelwet VWS 2023 aangenomen door de Eerste Kamer. Eén van de onderwerpen binnen de Verzamelwet VWS 2023 is de openbare jaarverantwoording. Met het aannemen van deze wet wordt het voor de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) mogelijk om afzonderlijke regels te stellen voor micro-zorgaanbieders. De wetswijziging gaat in op 1 januari 2025. De minister van VWS heeft zal afzonderlijke regels stellen voor micro-zorgaanbieders. Dat betekent dat micro-zorgaanbieders vanaf 1 januari 2025 zich volgens een lichter verantwoordingsregime mogen verantwoorden. Deze lichtere maatschappelijke verantwoording kan al worden aangeleverd over boekjaar 2024.

Binnen de Verzamelwet VWS 2023 is ook de uitbreiding van de vergunningplicht aangenomen. Meer hierover leest u op toetredingzorgaanbieders.nl.

Wanneer bent u een micro-zorgaanbieder?

U bent een micro-zorgaanbieder als u twee opeenvolgende boekjaren hebt voldaan aan minimaal twee van de drie eisen:

  • Balanstotaal van maximaal 450.000 euro;
  • Netto-omzet van maximaal 900.000 euro;
  • Maximaal 10 fte medewerkers in loondienst (zzp’ers (bijv. waarnemers) worden niet meegeteld).

Wat worden de regels voor micro-zorgaanbieders?

Het ministerie van VWS is op dit moment bezig met de laatste uitwerkingen van de regels die vanaf 1 januari 2025 gaan gelden voor micro-zorgaanbieders. De lichtere maatschappelijke verantwoording houdt in dat een micro-zorgaanbieder beperkte gegevens hoeft aan te leveren en een aantal vrijstellingen krijgt:

  • een beperkte balans;
  • een beperkte winst- en verliesrekening of staat van baten en lasten;
  • een beperkte vragenlijst sterk versimpeld tot hoogstens een drietal vragen over identiteit, aantal zorgverleners en aantal cliënten;
  • vrijstelling van een toelichting op de beperkte financiële verantwoording;
  • vrijstelling van het overleggen van een bestuursverslag;
  • vrijstelling van de accountantscontrole (cq. controleverklaring); en
  • vrijstelling van de gehele openbaarmakingsverplichting.

De nadere uitwerking van deze regels wordt zo spoedig mogelijk in de Staatscourant gepubliceerd.

Blijf op de hoogte

Zodra de wijzigingsregeling voor de introductie van het microregime voor de jaarverantwoording in de Staatscourant is gepubliceerd, leest u dat op deze website. Wilt u bericht ontvangen zodra er nieuws wordt gepubliceerd op deze website? Meld u aan voor de gratis notificatieservice.