Gebeurtenissen die invloed hebben op de jaarverantwoordingsplicht
De verantwoordingsplicht voor de zorgaanbieder geldt tot de datum dat een zorgaanbieder ophoudt te bestaan. Er kunnen zich gebeurtenissen bij de zorgaanbieder voordoen die juridische gevolgen hebben voor de verantwoordingsplicht. In dit document vindt u veelvoorkomende gebeurtenissen en het effect daarvan op de verantwoordingsplicht.
In het boekjaar is geen beroeps- of bedrijfsmatige zorg verleend of zijn geen tarieven in rekening gebracht bij een ziekenkostenverzekeraar, andere zorgaanbieder of een verzekerde voor het verlenen van zorg.
Er is geen sprake van een zorgaanbieder en daarom geen verantwoordingsplicht als bedoeld in artikel 40b Wmg.
Bij een rechtsvormwijziging van een niet-rechtspersoon naar een rechtspersoon of omgekeerd, zoals:
- Van eenmanszaak naar bv of nv;
- Van eenmanszaak naar bv of nv in oprichting;
- Van bv naar eenmanszaak.
Op grond van artikel 1, sub c, onderdeel 1, Wmg is een zorgaanbieder een natuurlijk persoon of rechtspersoon die beroeps- of bedrijfsmatig zorg verleent of tarieven voor het verlenen van zorg in rekening brengt bij een ziekenkostenverzekeraar, andere zorgaanbieder of verzekerde.
Als een natuurlijk persoon de rechtsvorm wijzigt in een rechtspersoon dan houdt de natuurlijk persoon op een zorgaanbieder te zijn. De rechtspersoon is een nieuwe zorgaanbieder. Hetzelfde geldt ook in het geval dat een rechtspersoon wordt voortgezet in een niet-rechtspersoon. In dat geval is de niet-rechtspersoon een nieuwe zorgaanbieder in de zin van de Wmg. De nieuwe zorgaanbieder is - voor zover deze zorg blijft verlenen of tarieven in rekening brengt – verantwoordingsplichtig. De nieuwe zorgaanbieder verantwoordt zich jaarlijks door het openbaar maken van een jaarverantwoording.
Bij een rechtsvormwijziging van niet-rechtspersoon naar niet-rechtspersoon, zoals:
- Van eenmanszaak naar vof;
- Van eenmanszaak naar maatschap;
- Van vof naar eenmanszaak;
- Van maatschap naar eenmanszaak.
Op grond van artikel 1, sub c, onderdeel 1, Wmg is een zorgaanbieder een natuurlijk persoon die beroeps- of bedrijfsmatig zorg verleent of tarieven voor het verlenen van zorg in rekening brengt bij een ziekenkostenverzekeraar, andere zorgaanbieder of verzekerde.
Als een natuurlijk persoon (eenmanszaak) bijvoorbeeld de rechtsvorm wijzigt in een geen rechtspersoonlijkheid bezittend organisatorisch verband van zorgaanbieders (vof, cv of maatschap) dan blijft de natuurlijk persoon beroeps- of bedrijfsmatig zorg verlenen of tarieven voor het verlenen van zorg in rekening brengen bij een ziekenkostenverzekeraar, andere zorgaanbieder of verzekerde. Daarmee blijft de zorgaanbieder voortbestaan. Een geen rechtspersoonlijkheid bezittend organisatorisch verband van zorgaanbieders is een samenwerkingsverband van verschillende natuurlijke personen die beroeps- of bedrijfsmatig zorg verlenen of tarieven voor het verlenen van zorg in rekening brengen die uitsluitend met een overeenkomst aan elkaar zijn verbonden.
Op de natuurlijk persoon blijft de verantwoordingsplicht rusten. De natuurlijk persoon maakt de jaarverantwoording van het geen rechtspersoonlijkheid bezittend organisatorisch verband van zorgaanbieders openbaar.
Bij omzetting van een rechtspersoon wordt de rechtspersoon en daarmee de zorgaanbieder - voor zover deze zorg blijft verlenen of tarieven in rekening brengt - niet beëindigd*. Hierdoor blijft de verantwoordingsplicht op de rechtspersoon rusten. De rechtspersoon verantwoordt zich door het openbaar maken van een jaarverantwoording over de rechtspersoon.
*Artikel 2:18, achtste lid, van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW)
De artikelen 2:334q (splitsing) en 2:321 (fusie) van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW) zijn op bepaalde privaatrechtelijke rechtspersonen rechtstreeks van toepassing.
In aanvulling daarop is vanaf boekjaar 2023 in artikel 14 van de Regeling openbare jaarverantwoording WMG voor alle categorieën van zorgaanbieders (ook publiekrechtelijke rechtspersonen en niet-rechtspersoon) het volgende geregeld.
Artikel 14
Indien een zorgaanbieder in het boekjaar partij was bij een rechtshandeling die ertoe leidde dat één of meer zorgaanbieders ophielden zorgaanbieder te zijn, betrekt hij in zijn jaarverantwoording over het boekjaar tevens de gegevens en andere informatie van die één of meer gewezen zorgaanbieders.
Een zorgaanbieder geeft in het geval van waarderingsverschillen van activa en passiva in vergelijking met de laatste financiële verantwoording van de betrokken gewezen zorgaanbieder, een toelichting op die verschillen in de financiële verantwoording over het boekjaar.
Het eerste en tweede lid gelden niet voor gegevens en andere informatie die:
- zijn betrokken in de jaarverantwoording over het boekjaar van een andere zorgaanbieder die op de in artikel 13 voorgeschreven wijze openbaar is gemaakt; of
- betrekking hebben op een zorgaanbieder als bedoeld in artikel 5a van het Besluit uitbreiding en beperking werkingssfeer WMG.
Uitleg begrippen
Bij een fusie gaat het om van twee of meer rechtspersonen waarbij één van hen het vermogen van de ander onder algemene titel verkrijgt. Twee bestaande rechtspersonen kunnen ook samen een nieuwe rechtspersoon oprichten, die het vermogen van beiden onder algemene titel verwerft.
Bij splitsing kan men denken aan zuivere splitsing, afsplitsing of een splitsing dan wel afsplitsing van een geen rechtspersoonlijkheid bezittend organisatorisch verband van zorgaanbieders.
Met samenvoeging wordt in dit verband bedoeld het samengaan van geen rechtspersoonlijkheid bezittende organisatorische verbanden van zorgaanbieders.
Tijdens een surseance van betaling kan een zorgaanbieder zorg blijven verlenen of tarieven bij een ziekenkostenverzekeraar, andere zorgaanbieder of verzekerde in rekening brengen. De zorgaanbieder is hierdoor niet opgehouden te bestaan en daarom verantwoordingsplichtig.
De zorgverlening van een gefailleerde zorgaanbieder kunnen enige tijd na het faillissement door een curator worden voortgezet. Gedurende de voortzetting van de zorgverlening door een zorgaanbieder in faillissement blijft de zorgaanbieder verantwoordingsplichtig, omdat zij zorg blijft verlenen of tarieven voor het verlenen van zorg in rekening brengt. De verantwoordingsplicht voor deze zorgaanbieder geldt tot de datum dat de zorgaanbieder definitief ophoudt te bestaan.
Voor meer informatie: ‘Handreiking faillissementen in de zorg voor curatoren’, blz. 15.
Na het ontbindingsbesluit houdt de zorgaanbieder niet direct op te bestaan. Tijdens de vereffeningsfase kunnen bijvoorbeeld de nog te vorderen tarieven in rekening worden gebracht bij een ziekenkostenverzekeraar, andere zorgaanbieder of verzekerde. De verantwoordingsplicht voor deze zorgaanbieder geldt tot de datum dat de zorgaanbieder definitief ophoudt te bestaan.