Algemene vragen
Voor het verlenen van goede zorg is het van belang om de bedrijfsvoering goed op orde te hebben. Een (gedeeltelijk) openbare jaarverantwoording hoort daarbij. De (gedeeltelijk) openbare jaarverantwoording is ook een maatschappelijke verantwoording van zorg- en jeugdhulpaanbieders over de besteding van collectieve middelen.
De jaarverantwoording is nodig voor risicogericht toezicht op alle zorg- en jeugdhulpaanbieders en geeft andere betrokkenen (zoals zorginkopers, interne toezichthouders, cliëntenraden, onderzoekers, journalisten, etc.) inzicht in de (financiële) bedrijfsvoering van zorg- en jeugdhulpaanbieders.
De jaarverantwoording moet jaarlijks vóór 1 juni worden aangeleverd over het boekjaar ervoor. Dat betekent dat u vóór 1 juni 2025, dus uiterlijk 31 mei, de jaarverantwoording aanlevert over boekjaar 2024.
Zorgaanbieders die een jaarrekening opstellen op grond van de Provinciewet of Gemeentewet leveren de jaarverantwoording uiterlijk 15 juli aan.
U krijgt geen officiële uitnodiging voor het openbaar maken van de jaarverantwoording. Wel sturen wij de organisaties waarvan wij actuele contactgegevens in DigiMV hebben een servicebrief of -mail en minimaal één keer per jaar een informatiebulletin. Ook de toezichthouder kan aanbieders een herinnering sturen. Zorg daarom dat uw e-mailadres bij de KVK en in DigiMV juist is.
Elk jaar kunt u vanaf het begin van het jaar inloggen in DigiMV en uw verantwoording starten. U bent zelf verantwoordelijk voor het op tijd aanleveren van de jaarverantwoording.
Voor zorgaanbieders
Voor de inhoud van de jaarverantwoording gelden de modellen in de ministeriële Regeling openbare jaarverantwoording WMG en de Wijzigingsregeling openbare jaarverantwoording.
De jaarverantwoording bestaat uit een aantal onderdelen:
- Een financiële verantwoording
- Het invullen van een set aan vragen over de bedrijfsvoering
- Eventuele documenten
- De bestuursverklaring
In de ministeriële regeling leest u welke informatie en modellen per onderdeel worden gebruikt. Welk model gebruikt moet worden, is afhankelijk van de rechtsvorm en omvang van de onderneming.
Op de verschillende pagina’s voor zorgaanbieders leest u wat precies voor uw rechtsvorm van toepassing is.
Voor jeugdhulpaanbieders, gecertificeerde instellingen en Veilig Thuis-organisaties
Voor jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen, het jeugdonderdeel bij combinatie-instellingen en Veilig Thuis-organisaties zijn er jaardocumenten die uitgebreide informatie bevatten over het aanleveren van de jaarverantwoording.
Zorgaanbieders die betaald worden uit het basispakket van de Zorgverzekeringswet, verzekerde zorg in Wet langdurige zorg of VWS-subsidie leveren jaarlijks hun jaarverantwoording vóór 1 juni aan. Het maakt daarbij niet uit of u wel of niet een contract met een zorgverzekeraar had afgesloten in het boekjaar. Ditzelfde geldt voor jeugdhulpaanbieders die betaald worden vanuit de Jeugdwet.
Nee. Als uw onderneming geen zorg heeft geleverd in 2024, dan hoeft u over boekjaar 2024 geen jaarverantwoording aan te leveren. U moet over boekjaar 2025 wel een jaarverantwoording aanleveren, omdat u in 2025 bent begonnen met de zorgverlening.
De meldplicht en vergunningsplicht van de Wtza staan los van de verantwoordingsplicht. U kunt verantwoordingsplichtig zijn, ook als u (nog) niet heeft voldaan of niet hoeft te voldoen aan de meldplicht of vergunningsplicht. Alles over de meldplicht en vergunningsplicht leest u op toetredingzorgaanbieders.nl.
Voor zorgaanbieders
Nee, als u niet verantwoordingsplichtig bent, hoeft u zich als zorgaanbieder niet actief af te melden.
In een aantal gevallen is de openbare jaarverantwoording niet verplicht. Bijvoorbeeld:
- omdat u solist bent (al dan niet binnen een eenmanszaak), zelf de zorg verleent en deze niet uitbesteedt, ook niet voor een deel;
- omdat er binnen uw personenvennootschap maar één persoon zorg verleent;
- omdat u geen zorg heeft gedeclareerd;
- omdat uw organisatie helemaal geen zorg heeft verleend.
Twijfelt u hierover? Maak gebruik van de Wegwijzer of neem contact met ons op via ons contactformulier.
Voor jeugdhulpaanbieders, gecertificeerde instellingen en Veilig Thuis-organisaties
Als u, als solist, niet verantwoordingsplichtig bent, meldt u zich dan af via ons contactformulier.
Voor zorgaanbieders
Het is alleen bij bijzondere omstandigheden mogelijk om uitstel te krijgen voor het deponeren van de jaarverantwoording. Als er sprake is van bijzondere omstandigheden, dan kunt u tot uiterlijk 31 maart volgend op het boekjaar een uitstelverzoek bij de NZa indienen.
Voor jeugdhulpaanbieders, gecertificeerde instellingen en Veilig Thuis-organisaties
Bij (uitzonderlijke) overmacht kunt u tot uiterlijk 31 maart om uitstel vragen bij de IGJ. Voor het indienen van een uitstelverzoek vult u het formulier Uitstel jaarverantwoording in. Dit formulier stuurt u op naar meldpunt@igj.nl.
Voor de jaarverantwoording geldt dat het boekjaar (voorheen 'verslagjaar' genoemd) altijd loopt van 1 januari t/m 31 december van een kalenderjaar en dat voor 1 juni van het jaar daaropvolgend de jaarverantwoording moet worden aangeleverd. Een verlengd boekjaar is niet toegestaan.
Nee. Voor de jaarverantwoording geldt dat het boekjaar altijd loopt van 1 januari tot en met 31 december van een kalenderjaar. Een gebroken boekjaar en een verlengd boekjaar is niet toegestaan.
U bent zelf verantwoordelijk voor de tijdigheid, de juistheid en volledigheid van de gegevens in de jaarverantwoording.
In het digitale aanleverportaal (DigiMV) is een aantal controle- en validatieregels op de aangeleverde gegevens ingebouwd die de juistheid en de volledigheid van de informatie bevorderen. Bij onlogische informatie krijgt u meldingen vanuit het systeem.
Na het deponeren van de jaarverantwoording is deze door iedereen in te zien in het archief op deze website en het Landelijk Register Zorgaanbieders. Een deel van de vragen is alleen toegankelijk voor toezichthouders. In DigiMV staat per vraag vermeld of de informatie publiek toegankelijk wordt. Let er goed op dat u geen persoonsgegevens publiceert die niet worden uitgevraagd.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van de jaarverantwoording. De NZa houdt toezicht op de jaarverantwoording door zorgaanbieders en combinatie-instellingen. De IGJ houdt toezicht op de jaarverantwoording door de jeugdhulpaanbieders, gecertificeerde instellingen en Veilig Thuis-organisaties.
Dan kunt u nog gebruik maken van de handreikingen van de NZa:
- Handreiking eenmanszaak
- Handreiking kleine rechtspersoon
- Handreiking middelgrote en grote rechtspersoon
- Handreiking personenvennootschap
- Handreiking abortuskliniek
En de handleiding DigiMV 2023.