Vragenlijst 2: openbare vragenlijst voor kleine, middelgrote en grote zorgaanbieders
Op deze pagina ziet u welke vragen kleine, middelgrote en grote zorgaanbieders in het aanleverportaal DigiMV beantwoorden bij het indienen van de jaarverantwoording. De antwoorden op deze vragen worden openbaar gemaakt.
De officiële publicatie van deze vragen vindt u in bijlage 4 van de Wijzigingsregeling. In deze bijlage wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten vragenlijsten:
Vragenlijst 1: de gedeeltelijk niet-openbare beperkte vragenlijst die van toepassing is op micro-zorgaanbieders.
Vragenlijst 2: de openbare vragenlijst die van toepassing is op kleine, middelgrote en grote zorgaanbieders.
Onderstaande indentificerende gegevens vult u in zodat u geen vragen krijgt voorgelegd die niet op uw situatie van toepassing zijn. Een deel van de gegevens kan vooringevuld zijn op basis van een ingediende jaarverantwoording van een vorig boekjaar of gegevens uit het handelsregister van de KVK.
Controleer deze gegevens en wijzig deze in het handelsregister van de KVK als ze niet kloppen. De zorgaanbieder is verplicht om de gegevens in het handelsregister juist, volledig en actueel te houden.
Deze informatie is afkomstig uit het handelsregister.
Deze informatie is afkomstig uit het handelsregister.
Deze informatie is afkomstig uit het handelsregister.
Definitie SBI-code
Een SBI-code is een getal van vier of vijf cijfers en geeft aan wat de activiteit van een onderneming is. Bij uw inschrijving in het handelsregister heeft u omschreven wat uw onderneming doet. De KVK geeft een daar bijbehorende SBI-code. Voor elke bedrijfsactiviteit krijgt u een aparte SBI-code.
Deze informatie is afkomstig uit het handelsregister.
Hieronder ziet u de mogelijke antwoorden.
Soorten rechtsvormen
Eenmanszaak
Maatschap (inclusief kostenmaatschap)
Vennootschap onder firma (vof)
Commanditaire vennootschap (cv)
Stichting
Vereniging
Coöperatie
Onderlinge waarborgmaatschappij
Naamloze vennootschap (nv)
Besloten vennootschap (bv)
Publiekrechtelijke rechtspersoon
Kerkgenootschap
Buitenlandse rechtsvorm
Overige organisatorische verbanden
Provincie
gemeente
Wet gemeenschappelijke regelingen
Samenwerkingsverband (inclusief HOED, TOED en POT-verbanden)
Onderdeel van de militair geneeskundige dienst
Rijksinstelling voor de verpleging van ter beschikking gestelden
Formeel buitenlandse vennootschap
Anders, namelijk (tekstveld)
Antwoordmogelijkheden bij deze vraag
Ja, de vrijstellingen voor klein
Ja, de vrijstellingen voor middelgroot
Nee
Uitleg bij deze vraag
Er zijn in omvang vier categorieën van zorgaanbieders: micro, klein, middelgroot en groot. De omvang van een zorgaanbieder bepaalt welke informatie moet worden aangeleverd bij het indienen van de jaarverantwoording. U leest hier meer over op de pagina van uw rechtsvorm.
Zorgaanbieders die micro, klein of middelgroot zijn kunnen gebruik maken van diverse vrijstellingen. Een zorgaanbieder mag kiezen om de vrijstellingen van een grotere omvang dan de omvang van het bedrijf van de zorgaanbieder toe te passen. Het toepassen van vrijstellingen van een kleinere omvang dan de daadwerkelijke omvang van het bedrijf van de zorgaanbieder is niet toegestaan.
Op deze vraag kunt u meerdere zorgvormen selecteren.
Lijst met zorgvormen
Huisartsgeneeskundige zorg
Paramedische zorg
Mondzorg
Farmaceutische zorg
Hulpmiddelenzorg
Verloskundige zorg
Kraamzorg
Trombosezorg
Abortuszorg (inclusief abortuskliniek)
Cosmetische zorg
Audiologische zorg
Medisch specialistische zorg
Gehandicaptenzorg
Geestelijke gezondheidszorg
Forensische zorg
Verpleeg- en verzorgingshuizenzorg (inclusief kleinschalige wooninitiatieven/geclusterd wonen)
Geriatrische revalidatiezorg
Logeeropvang
Wijkverpleging
Dagbesteding
Zorg bij stoppen-met-rokenprogramma
Publieke gezondheidszorg
Ziekenvervoer
Anders, namelijk (tekstveld)
U antwoordt op deze vraag 'ja' of 'nee'.
Uitleg bij deze vraag
Een patiënt kan via de cliëntenraad meepraten over het beleid van de zorgaanbieder. De cliëntenraad behartigt de belangen van patiënten in de breedste zin van het woord.
Vraag 2 – Geconsolideerde of enkelvoudige informatie over de bedrijfsvoering
Binnen een groep mag het groepshoofd deze vragenlijst geconsolideerd (dus over de gehele groep) aanleveren. Dit betekent dat de andere zorgaanbieders binnen de groep (de dochtermaatschappijen) deze vragen dus niet meer hoeven te beantwoorden. Het groepshoofd is niet verplicht deze vragenlijst geconsolideerd aan te leveren. Het is dus van belang dat alle zorgaanbieders binnen de groep weten welke keuze hierin is gemaakt.
Het groepshoofd maakt de jaarrekening wel verplicht geconsolideerd openbaar en maakt ook een enkelvoudige jaarrekening openbaar.
Let op! De andere zorgaanbieders in de groep maken ook ieder afzonderlijk een eigen jaarrekening openbaar in een eigen DigiMV en nemen hierin een toelichting op dat zij niet geconsolideerd aanleveren omdat het groepshoofd of de tussenholding dit doet.
Antwoordmogelijkheden
Nee, de zorgaanbieder is geen onderdeel van een groep (alleen invullen door zorgaanbieders als bedoeld in artikel 2, eerste lid en derde lid, onderdeel a) --> Ga naar vraag 3.
Ja, de zorgaanbieder is het groepshoofd of hoofd van een groepsdeel (alleen invullen door zorgaanbieders als bedoeld in artikel 2, eerste lid) --> Ga naar vraag 2B.
Ja, de zorgaanbieder is een groepsmaatschappij (alleen invullen door zorgaanbieders als bedoeld in artikel 2, eerste lid en derde lid, onderdeel a) --> Ga naar vraag 2C.
In geval van ja, geeft u de namen en KVK-nummers door van de zorgaanbieders in de groep die vrijgesteld zijn van het beantwoorden van deze vragenlijst.
Antwoordmogelijkheden
Nee --> Ga naar vraag 3
Ja --> Ga naar vraag 4
In geval van ja, geeft u de naam en het KVK-nummer door van de zorgaanbieder die als groepshoofd of hoofd van een groepsdeel namens uw organisatie deze vragenlijst geconsolideerd openbaar heeft gemaakt.
Vraag 3 – Vragen over de overige bedrijfsvoering van de zorgaanbieder
A. Vragen over governance
De Governancecode Zorg is een richtinggevend en levend document van en voor de zorgsector. De code biedt de zorgsector een instrument om de bestuursstructuur, medezeggenschap en bedrijfsvoering zo in te richten dat deze bijdraagt aan het waarborgen van goede zorg, aan het realiseren van haar maatschappelijke doelstelling en vertrouwen in de zorgsector.
Antwoordmogelijkheden
Ja
Nee --> dan geeft u aan welke principes of bepalingen niet atlijd en/of niet volledig zijn toegepast.
n.v.t.
Uitleg bij deze vraag
Zorgaanbieders zijn op grond van de Governancecode Zorg verplicht om jaarlijks verantwoording af te leggen over de wijze waarop de code is toegepast.
Kleine zorgaanbieders met minder dan 50 medewerkers die in dienstverband werkzaam zijn of als zelfstandige zonder personeel zorg verlenen, kunnen volstaan met toepassing van principe 1 (Goede zorg) en, voor zover relevant, principe 2 (Normen en waarden) evenals de waarborgen en randvoorwaarden voor goede zorg van de overige principes van deze code. Als een toezichthoudend en/of medezeggenschapsorgaan wettelijk niet is voorgeschreven, wordt voorzien in alternatieve vormen van medezeggenschap en invloed van de betrokken patiënten en zorgverleners die passen bij de karakteristiek van de kleine zorgaanbieder.
Niet van toepassing (n.v.t.) kan worden aangevinkt als de zorgaanbieder niet is gebonden aan de Governancecode Zorg, omdat de zorgaanbieder niet lid is van Actiz, de Nederlandse ggz, NFU, NVZ of VGN of een andere brancheorganisatie die de toepassing van de Governancecode Zorg verplicht stelt.
Antwoordmogelijkheden
Ja --> Dan geeft u aan welke code(s) dat zijn.
Nee
Uitleg bij deze vraag
Een zorgaanbieder kan naast of in plaats van de Governancecode Zorg zijn onderworpen aan een andere code op basis van de rechtsvorm, andere vorm van zorgverlening of andere activiteiten dan zorgverlening. Voorbeelden van andere codes zijn Corporate Governance Code, GGD GHOR Nederland governance code, ZKN governance code of Code Goed Onderwijsbestuur.
B. Vragen over aantallen zorgverleners en wijze van zorgverlening
De antwoorden op de volgende vragen geven, in samenhang met de financiële verantwoording, inzicht in de continuïteit van de zorgverlening.
U geeft een getal als antwoord.
Wie tellen mee als zorgverlener en wie niet?
Een zorgverlener is een persoon die beroepsmatig zorg verleent. Ook een leerling-medewerker (BBL’er) is een zorgverlener.
Onderstaande personen tellen niet mee als zorgverlener:
stafmedewerker;
vrijwilliger;
stagiair;
mantelzorger;
persoon die uitsluitend maatschappelijke ondersteuning of uitsluitend jeugdhulp verleent; en
budgethouders.
Hoe telt u vervolgens alle zorgverleners bij elkaar op?
Het gaat om het aantal personen en niet om aantal fte. Een zorgverlener die parttime werkt, telt dus als één zorgverlener. Ook uitbesteding van zorg wordt meegeteld. Als een zorgaanbieder bijvoorbeeld werkt met een onderaannemer, wordt het aantal zorgverleners bij deze onderaannemer meegeteld. Als een zorgaanbieder meerdere locaties heeft, wordt het aantal zorgverleners bij die locaties ook meegeteld.
Het totaal aantal zorgverleners wordt per maand, gedurende het boekjaar (twaalf maanden), bij elkaar opgeteld. Die uitkomst wordt vervolgens gedeeld door twaalf maanden en naar beneden afgerond. Als een zorgaanbieder een verkort boekjaar heeft dan wordt per maand, gedurende het verkorte boekjaar, bij elkaar opgeteld. Die uitkomst wordt vervolgens gedeeld door het aantal maanden van het verkorte boekjaar en naar beneden afgerond.
U geeft een percentage als antwoord.
Uitleg bij deze vraag
Het ziekteverzuimpercentage is het totaal aantal ziektedagen van de zorgverleners in loondienst gedeeld door het totaal aantal beschikbare kalenderdagen. Let op: exclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof.
U geeft een getal als antwoord.
Antwoordmogelijkheden
Geen
Gedeeltelijk, 0–25%
Gedeeltelijk, 25–50%
Gedeeltelijk, 50–75%
Gedeeltelijk, 75–100%
Geheel
Bij ‘Gedeeltelijk’ wordt het percentage van de baten uit beroeps- of bedrijfsmatige zorgverlening gevraagd.
Uitleg bij deze vraag
Een hoofdaannemer sluit de contracten met de Wlz-uitvoerder, de zorgverzekeraar of een houder van een persoonsgebonden budget waarin de zorgaanbieder zich verplicht tot het leveren van zorg. Ook brengt de hoofdaannemer de tarieven in rekening ten aanzien van die contracten.
De hoofdaannemer besteedt de te leveren zorg zelfstandig – geheel of gedeeltelijk – uit aan de onderaannemer, zelfstandige zonder personeel (zzp’er) of leden van een coöperatie. Deze andere zorgaanbieder verleent geheel of gedeeltelijk daadwerkelijk de zorg, namens de hoofdaannemer.
Antwoordmogelijkheden
Geen
Gedeeltelijk, 0–25%
Gedeeltelijk, 25–50%
Gedeeltelijk, 50–75%
Gedeeltelijk, 75–100%
Geheel
Bij ‘Gedeeltelijk’ wordt het percentage van de baten uit beroeps- of bedrijfsmatige zorgverlening gevraagd.
Uitleg bij deze vraag
Bij onderaannemers kan worden gedacht aan zorgaanbieders die geen contractuele verplichtingen hebben tegenover de Wlz-uitvoerder, de zorgverzekeraar of een pgb-houder. Onderaannemers hebben alleen een contractuele relatie met de hoofdaannemer. Op basis daarvan brengt de onderaannemer alleen tarieven in rekening bij de hoofdaannemer.
C. Vragen over het aantal patiënten en inzetten
Om de omvang van een zorgaanbieder te kunnen bepalen, worden vragen over het aantal patiënten en inzetten gesteld. Het is voor de NZa ook een indicator voor het beoordelen van correct declaratiegedrag.
Deze vraag niet beantwoorden door ziekenvervoer.
Een geeft een getal als antwoord.
Uitleg bij deze vraag
Als aan de patiënt zorg wordt verleend die wordt gefinancierd vanuit meerdere financieringsbronnen, zoals de Zorgverzekeringswet, Wet langdurige zorg of een subsidie dan geldt dit als één unieke patiënt. Bij het aantal unieke patiënten wordt de uitbesteding van zorg meegeteld. Als een zorgaanbieder bijvoorbeeld werkt met een onderaannemer, wordt het aantal patiënten bij deze onderaannemer of onder-onderaannemers meegeteld. Als een zorgaanbieder meerdere locaties heeft, wordt het aantal patiënten van alle locaties bij elkaar opgeteld.
Deze vraag uitsluitend beantwoorden door ziekenvervoer.