Micro-zorgaanbieder

Per 1 januari 2025 worden binnen de jaarverantwoording ook micro-zorgaanbieders onderscheiden. Voor deze zorgaanbieders geldt een lichtere verantwoording. Zo hoeft u geen toelichting te geven op uw financiële verantwoording, geen bestuursverslag en geen accountantsverklaring aan te leveren. Op deze pagina leest u wanneer u een micro-zorgaanbieder bent en wat in dat geval van u wordt gevraagd.

Ben ik verantwoordingsplichtig?

De verantwoordingsplicht geldt in principe voor alle zorgaanbieders. Maar niet alle regels zijn voor iedereen hetzelfde. Zo hoeven zorgorganisaties die uitsluitend zorg leveren die gefinancierd wordt uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geen verantwoording openbaar te maken. En ook voor solisten en zzp’ers gelden soms uitzonderingen.

Weet u niet zeker of u verantwoordingsplichtig bent? Doorloop dan de wegwijzer.

Wanneer ben ik een micro-zorgaanbieder?

U bent een micro-zorgaanbieder als u twee opeenvolgende boekjaren hebt voldaan aan minimaal twee van de drie eisen:

  • Balanstotaal van maximaal 450.000 euro;
  • Netto-omzet van maximaal 900.000 euro;
  • Maximaal 10 fte medewerkers in loondienst (zzp’ers (bijv. waarnemers) worden niet meegeteld).

Wat moet ik aanleveren?

De jaarverantwoording voor micro-zorgaanbieders bestaat uit drie onderdelen:

  1. Het invullen van een aantal vragen
  2. De financiële verantwoording
  3. De bestuursverklaring

Vragen

Er worden een aantal vragen gesteld over:

  1. Identiteit: deze vragen zorgen ervoor dat u de juiste vervolgvragen te zien krijgt en daardoor geen vragen krijgt voorgelegd die niet van toepassing zijn.
  2. Aantal zorgverleners: hoeveel zorgverleners verleenden gemiddeld per maand zorg? Deze vraag geeft samen met de financiële verantwoording inzicht in de continuïteit van de zorgverlening.
  3. Aantal patiënten/cliënten: Aan hoeveel unieke patiënten is zorg verleend? Deze vraag is voor de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een indicator voor het beoordelen van correct declaratiegedrag.

De antwoorden op deze vragen worden niet openbaar gemaakt. Dit betekent dat deze niet via het DigiMV-archief zijn in te zien. Wel gaan de antwoorden naar de organisaties die hier gebruik van mogen maken.

Financiële verantwoording

Daarnaast legt u een financiële verantwoording af. Hiervoor zijn modellen beschikbaar. In de tabel hieronder ziet u welke modellen op welk type micro-zorgaanbieder van toepassing zijn.

Overzicht financiële verantwoording micro-zorgaanbieders
Type micro-zorgaanbieder Soort financiële verantwoording Openbaar of niet?
Micro-rechtspersoon

Beperkte balans - zie bijlage 1, model A

Beperkte winst- en verliesrekening - zie bijlage 1, model B

Wel openbaar

Niet openbaar

Micro-personenvennootschap

Beperkte balans en beperkte staat van baten en lasten

Zie bijlage 2, modellen A en B
Niet openbaar
Micro-eenmanszaak

Beperkte balans en beperkte staat van baten en lasten

Zie bijlage 3, modellen A en B
Niet openbaar

Bestuursverklaring

De jaarverantwoording wordt altijd afgesloten met het ondertekenen van een bestuursverklaring. Hierin verklaart u dat u alles naar waarheid heeft ingevuld. Deze verklaring wordt openbaar gemaakt.

Na het ondertekenen van de bestuursverklaring is wijzigen niet meer mogelijk. Als blijkt dat uw jaarverantwoording in ernstige mate tekortschiet dan vraagt u een desaveuverklaring aan via het contactformulier. Deze verklaring wordt ook openbaar gemaakt.

Wanneer moet ik aanleveren?

Alle verantwoordingsplichtige zorgaanbieders maken ieder jaar voor 1 juni, dus uiterlijk 31 mei, een jaarverantwoording (gedeeltelijk) openbaar.