Over ruim 5 weken is de deadline voor het aanleveren van de jaarverantwoording

In dit tweede informatiebulletin krijgt u informatie en tips om u goed voor te bereiden en te helpen bij het aanleveren van uw jaarverantwoording. Het eerste informatiebulletin kunt u ook nog nalezen.

Uiterlijk 31 mei aanleveren jaarverantwoording

U levert uiterlijk 31 mei 2025 uw jaarverantwoording over boekjaar 2024 aan. Dit doet u via het aanleverportaal DigiMV. Valt u onder de Gemeente- of Provinciewet, dan geldt 15 juli als uiterste aanleverdatum.

Let op, hoe dichter de deadline nadert, hoe drukker het wordt bij ons klantcontactcentrum. Houd er rekening mee dat een antwoord op uw vraag dan mogelijk langer kan duren. Ons advies is daarom op tijd te beginnen met het aanleveren van uw jaarverantwoording.

Specifiek voor Veilig Thuis-organisaties

Vallen de jaarverslaggeving en het jaardocument onder een gemeenschappelijke regeling in de zin van de Wet gemeenschappelijke regelingen? Dan geldt 15 juli als uiterste aanleverdatum.

Toegang tot DigiMV met eHerkenning 2+

Om toegang te krijgen tot DigiMV maakt u gebruik van eHerkenning 2+. Hiermee waarborgen we het gewenste betrouwbaarheidsniveau. Heeft u nog geen eHerkenning? Op de pagina 'Hoe aanleveren' vindt u alle benodigde informatie. Houd er rekening mee dat het enkele dagen kan duren voordat de eHerkenning is geregeld, dus begin hier op tijd mee.

Vragenlijsten en financiële modellen beschikbaar op de website

Alleen van toepassing op zorgaanbieders en combinatie-instellingen

In het eerste informatiebulletin lieten wij weten dat sinds dit jaar de vragenlijsten gepubliceerd staan op onze website. Hieraan zijn nu ook de vragenlijsten van het CBS en het RIVM toegevoegd. Deze zijn niet op alle zorgaanbieders van toepassing.

Beoordeling uitstelverzoeken door NZa

Alleen van toepassing op zorgaanbieders en combinatie-instellingen

Tot en met 31 maart 2025 kon bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) uitstel worden aangevraagd voor boekjaar 2024. De uitstelverzoeken worden individueel door de NZa beoordeeld. Uiterlijk 12 mei 2025 krijgen alle zorgaanbieders die een verzoek hebben ingediend persoonlijk bericht van de NZa.

Aandachtspunten bij het invullen van DigiMV

Alleen van toepassing op zorgaanbieders en combinatie-instellingen

De NZa beoordeelt of de jaarverantwoordingen op tijd zijn aangeleverd. Daarnaast controleert de NZa aan de hand van een steekproef of de gegevens juist en volledig zijn. Controlepunten zijn bijvoorbeeld: is het juiste jaarrekeningmodel toegepast? Voldoet het bestuursverslag of verslag van interne toezichthouder aan de gestelde vereisten? Is de juiste controleverklaring geüpload? Zijn alle documenten die aangeleverd moesten worden ook aangeleverd?

Voor de betrouwbaarheid van analyses en onderzoeken op basis van de jaarverantwoordingen is het belangrijk dat de ingevulde gegevens juist zijn. Helpt u door de jaarverantwoording over boekjaar 2024 zorgvuldig en juist in te vullen? Hieronder zetten we enkele aandachtspunten op een rij.

  • Uw antwoorden in DigiMV bepalen hoe uw jaarverantwoording eruit ziet
    Uw antwoorden op de vragen bepalen het vervolg van uw jaarverantwoording. Ze bepalen welke vragen u moet beantwoorden en welk jaarrekeningmodel u invult. Het is dus van belang dat u de juiste gegevens invult.
     
  • Typering Wtza zorgverlening (basis vragenlijst)
    Uit ons onderzoek blijkt dat sommige zorgaanbieders meer dan 20 sectoren waarin zij werkzaam zijn aanvinken. Bij deze vraag dient u de sector waarin u ‘voornamelijk werkzaam’ bent in te vullen. Als de werkzaamheden gelijk verdeeld zijn over meerdere sectoren, vinkt u doorgaans hooguit 2 of 3 sectoren aan.
     
  • Zorg dat verantwoording en jaarrekening met elkaar overeen komen
    De antwoorden op de vragen in de verantwoording moeten overeenkomen met de informatie uit de jaarrekening. Bijvoorbeeld als het gaat om uitbestede zorg of ingehuurd personeel. Controleert u daarom voor het aanleveren of alles goed staat ingevuld.
     
  • Interne toezichthouder bij meer dan 10 zorgverleners verplicht (vooral bij kleine, middelgrote en grote zorgaanbieders)
    Onderdeel van de jaarverantwoording kan een verslag van de interne toezichthouder zijn. Heeft u meer dan tien zorgverleners in dienst, dan bent u mogelijk verplicht een interne toezichthouder te hebben. De uitzonderingen voor intern toezicht zijn terug te vinden op toetredingzorgaanbieders.nl.
     
  • Personeelskosten en ingehuurd personeel (vooral bij kleine, middelgrote en grote zorgaanbieders)
    In het jaarrekeningmodel neemt u de verschillende personeelskosten op in aparte posten. Overige personeelskosten vallen in de jaarverantwoording onder de post ‘overige bedrijfskosten’. Ingehuurd personeel neemt u op onder de post ‘kosten uitbesteed werk en andere externe kosten’.

In DigiMV staan veel informatieteksten. Hierin staan aanwijzingen over wat u wel en niet moet invullen, bijvoorbeeld in de jaarrekening. Twijfelt u, schakel indien nodig dan op tijd hulp in van een adviseur of accountant.

Gebruik hulpmiddel micro-jeugdhulpaanbieders

Alleen van toepassing op jeugdhulpaanbieders en Veilig Thuis-organisaties

Als uw instelling op twee achtereenvolgende balansdata voldoet aan 2 van de 3 criteria voor vereenvoudigd verantwoorden, dan mag uw instelling zich vereenvoudigd verantwoorden en kunt u gebruik maken van het hulpmiddel voor micro-jeugdhulpaanbieders. Let op! De criteria gelden voor het totaal van de aangeboden activiteiten.

Online publicatieplicht WNT

Mogelijk valt uw zorgorganisatie ook onder de Wet normering topinkomens (WNT). In de WNT worden de bezoldigingen en ontslagvergoedingen topfunctionarissen van (semi-)publieke instellingen, waaronder zorg- en jeugdhulpaanbieders, genormeerd en openbaar gemaakt. Onderdeel van de WNT-plicht is de jaarlijkse WNT-verantwoordingsplicht. De WNT staat wettelijk gezien los van de jaarverantwoordingsplicht. Als u WNT-verantwoording moet afleggen, dan kunt u die gemakkelijk als onderdeel van de jaarverantwoording publiceren.

Heeft u vragen over de WNT? Stuur dan een e-mail naar normeringtopinkomens@minvws.nl.

Meer informatie

Op deze website vindt u informatie over de jaarverantwoording, de wettelijke basis ervan en diverse hulpmiddelen. Denk aan:

  • Een overzicht van de vragen die in DigiMV worden gesteld
  • De vragenlijsten die op uw organisatieomvang van toepassing zijn
  • De handleiding DigiMV
  • Een overzicht van vragen en antwoorden
  • Een begrippenlijst
  • Documenten met toelichtingen en handvatten voor boekhouders, accountants en administrateurs

Contact

Stel uw jaarverantwoording niet uit tot het laatste moment. Anders kunnen wij u bij eventuele vragen niet op tijd voorzien van een antwoord. Maak bij voorkeur gebruik van het contactformulier. Voeg eventueel een schermprint toe als u een melding krijgt in DigiMV of een vraag heeft over een specifiek onderdeel in DigiMV.