Formeel buitenlandse vennootschap
Als formeel buitenlandse vennootschap maakt u ieder jaar voor 1 juni, dus uiterlijk 31 mei, een jaarverantwoording openbaar.
Wat moet u aanleveren?
De openbare jaarverantwoording bestaat uit een aantal onderdelen:
- Een financiële verantwoording
- Het invullen van een set aan vragen over de bedrijfsvoering
- Documenten
- De bestuursverklaring
Financiële verantwoording
U maakt een jaarrekening openbaar. U vindt deze in bijlage 1 van de Wijzigingsregeling.
Vragen over de bedrijfsvoering
De antwoorden op de vragen die u invult, zijn deels openbaar en deels niet-openbaar.
Openbare vragen
U beantwoordt een set aan vragen over de bedrijfsvoering. De antwoorden op deze vragen worden openbaar gemaakt in het archief van DigiMV op deze website en via het Landelijk Register Zorgaanbieders.
Niet-openbare vragen
Tegelijk met de jaarverantwoording worden aanvullend een aantal niet-openbare vragen gesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zo hoeven bepaalde vragen maar één keer gesteld te worden, omdat vanuit die context vervolgvragen kunnen worden gesteld. Dit verlicht de administratieve lasten voor personenvennootschappen. In DigiMV kunt u bij elke vraag zien van welke partij deze vraag komt. Om dit te zien, klikt u op het gebouw-icoon bij de vraag.
Documenten
- De jaarrekening (zie bijlage 1 Wijzigingsregeling. De keuze voor de te gebruiken modellen is afhankelijk van de omvang van de formeel buitenlandse vennootschap).
- Een controleverklaring van de accountant (indien artikel 5, tweede lid, van de Wet op de formeel buitenlandse vennootschappen dit vereist)
- Een bestuursverslag (zie artikel 10 Regeling openbare jaarverantwoording WMG)
- Een verslag van de interne toezichthouder (als uw organisatie een Wtza-vergunning en een interne toezichthouder heeft)
Bestuurverklaring
De jaarverantwoording wordt altijd afgesloten met het ondertekenen van een bestuursverklaring. Hierin verklaart u dat u alles naar waarheid heeft ingevuld. Deze verklaring wordt openbaar gemaakt.
Na het ondertekenen van de bestuursverklaring is wijzigen niet meer mogelijk. Als blijkt dat uw jaarverantwoording in ernstige mate tekortschiet dan vraagt u een desaveuverklaring aan via het contactformulier. Deze verklaring wordt ook openbaar gemaakt.
Aandachtspunten
Sommige zorgaanbieders verlenen naast zorg ook jeugdhulp, zijn een dochteronderneming of onderaannemer. Lees ook de informatie op de pagina’s voor deze specifieke constructies:
Advies nodig?
Twijfelt u over de regels die op u van toepassing zijn? Neem dan eerst contact op met een vakinhoudelijk specialist zoals een accountant, administrateur of belastingconsulent. Deze kan u meer vertellen over de voorwaarden in uw specifieke situatie.