Er zijn twee manieren van bedrijfsoverdracht te onderscheiden:
- Bedrijfsoverdracht via een activa passiva transactie
- Bedrijfsoverdracht via een aandelentransactie
Ad 1. Bedrijfsoverdracht via activa-passivatransactie
Bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) gaat bedrijfsoverdracht altijd via een activa-passivatransactie. Ook een rechtspersoon kan er voor kiezen om via een activa-passivatransactie de praktijk aan de koper over te dragen. Bij een activa-passivatransactie gaan alle of een deel van de bezittingen en schulden van de verkoper over naar de koper.
Een bedrijfsoverdracht via activa-passivatransactie is geen rechtshandeling die ertoe leidde dat één of meer zorgaanbieders ophielden zorgaanbieder te zijn. De nieuwe praktijkhouder hoeft in zijn jaarverantwoording over het boekjaar geen gegevens en andere informatie over de oude praktijkhouder te betrekken.
Scenario 1: De oude praktijkhouder stopt na bedrijfsoverdracht via activa-passivatransactie (bijvoorbeeld door pensioen)
De oude praktijkhouder is gestopt en kwalificeert niet meer als een zorgaanbieder. Er is geen verplichting meer voor de oude praktijkhouder om de jaarlijkse openbare jaarverantwoording in te dienen.
Scenario 2: De oude praktijkhouder blijft actief en kwalificeert als zorgaanbieder (bijvoorbeeld de praktijk is overgedragen, maar blijft als waarnemer zorg verlenen)
De oude praktijkhouder kwalificeert na de bedrijfsoverdracht via activa-passivatransactie nog steeds als zorgaanbieder, omdat hij zorg, bijvoorbeeld als waarnemer, blijft verlenen. Of deze oude praktijkhouder een jaarverantwoording moet openbaar maken, is afhankelijk van de vraag of deze ook “zorg doet verlenen”.
Ad 2. Bedrijfsoverdracht via een aandelentransactie
Alleen een rechtspersoon waarvan het vermogen in aandelen is verdeeld, kan de onderneming via een aandelentransactie aan de verkoper overdragen. Bijvoorbeeld een besloten vennootschap (bv). Een aandelentransactie verloopt altijd via de notaris. Met het overdragen van alle aandelen gaat de hele onderneming over naar de nieuwe aandeelhouder. Daarmee gaan alle bezittingen en schulden, rechten en verplichtingen, personeel, contracten, vergunningen en het hele verleden over.
Bij een gehele of gedeeltelijke bedrijfsoverdracht via een aandelentransactie blijft de zorgaanbieder (rechtspersoon die bedrijfsmatig zorg verleent) voortbestaan. Het bestuur van de zorgaanbieder blijft verplicht om de jaarverantwoording over het gehele boekjaar openbaar te maken. Door de bedrijfsoverdracht via gehele of gedeeltelijke aandelentransactie zijn uitsluitend de aandeelhouders van de zorgaanbieder gewijzigd.